Odigos thuiswerken corona

Ondernemen tijdens de coronacrisis: Odigos

Het zijn zware tijden voor ondernemers. De coronacrisis gooit veel overhoop. We vroegen Roseline Ramoul van Odigos, genomineerd voor de diamant award, hoe zij orde in de chaos schept.

“Zonder begrip voor de maatregelen, zouden we geen goede hulpverlening kunnen bieden.”

#1 Hoe dealen jullie als ondernemer met deze crisis?

“In eerste instantie schrik je: kan mijn bedrijf dit financieel aan? Maar ik geloof niet in handelen vanuit angst maar vanuit mogelijkheden. We zijn een heel flexibel en creatief bedrijf, dus we gingen direct op zoek naar oplossingen.”

“Als zorgboerderij voor zowel mensen met een beperking als hun gezinsleden en begeleiders zijn wij dagelijks met mensen bezig. Toen de coronamaatregelen ingingen, liepen we meteen tegen het feit aan dat we geen huisbezoeken meer konden doen. We hebben toen overlegd met betrokken instanties over hoe we binnen de regels van het RIVM toch dat contact konden houden. Door middel van videobellen met onze cliënten, ouders en instanties kunnen we nu de vinger aan de pols houden. En als dat gewenst is, wandelen of fietsen we individueel en op 1,5 meter afstand met iemand. Zo kun je ook prima een gesprek voeren. Inmiddels kunnen we mondjesmaat enkele cliënten ontvangen op onze vier locaties. Omdat de ruimtes daar heel groot zijn, kunnen we de veiligheidsregels goed toepassen en voldoende afstand houden.”

#2 Heb je begrip voor de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid?

“Absoluut. Zonder begrip voor de maatregelen, zouden we geen goede hulpverlening kunnen bieden. Wij moeten het goede voorbeeld geven aan onze cliënten en van onze medewerkers verwachten wij dat zij ook buiten het werk hun verantwoordelijkheid nemen.”

#3 Waar kom je nu wel of niet meer aan toe?

“Huisbezoeken is dus een probleem, maar daar zoeken we creatieve oplossingen voor. Waar we wel aan toe komen is een stukje onderhoud. Extra poetsen, verven, het hekwerk van de nieuwe locatie is geschuurd en de tuin is onder handen genomen. Normaal hebben we daar een tuinman voor maar die mag door de maatregelen niet meer komen.”

#4 Heb je tips voor andere ondernemers?

“Ik ben een positieveling en ik geloof in het concept dat ik heb neergezet. Blijf dus in jezelf geloven en blijf zien waar mogelijkheden zijn. Wees creatief.”

#5 Wat ga je als eerste doen als de maatregelen versoepelen? Op welke versoepeling hoop je het eerste?

“Het liefste hoop ik natuurlijk dat alles weer normaal wordt en dat we gewoon weer door kunnen gaan, waar we gebleven waren. Dat wil iedereen natuurlijk! Ik zie dat alleen nog niet zo snel gebeuren. Als persoon zou ik graag weer verre reizen maken en een terrasje pakken. Tot die tijd moeten we goed voor onszelf zorgen en onze verantwoordelijkheid nemen als burgers. Alleen zo kunnen we elkaar beschermen.”