Ondernemen tijdens de coronacrisis: My35′

Het zijn zware tijden voor ondernemers. De coronacrisis gooit veel overhoop. We vroegen genomineerde voor de Parel award Gerry Coumans van My35’ in Sittard-Geleen, hoe zij de handdoek uit de ring houden.

“Wij wilden ons inzetten voor de maatschappij. We hebben wafels gebakken voor patiënten en verzorgers van Zuyderland.”

#1 Hoe dealen jullie als ondernemer met deze crisis?

“We gaan niet bij de pakken neerzitten. Op dit moment zijn we druk in de weer om alles klaar te maken voor als we weer open mogen. Toen de crisis begon, besloten wij direct dat we ons in wilden zetten voor de maatschappij. Zo hebben we wafels gebakken voor patiënten en verzorgers van Zuyderland, we hebben contact opgenomen met ouderen om te vragen of we bijvoorbeeld boodschappen voor ze konden doen en we hebben gratis tijdschriftenpakketten en boeken uitgedeeld en bezorgd.”

“Uiteraard kwamen wij ook voor een duivels dilemma te staan: hoe moesten we omgaan met onze abonnementen? Wij zijn een kleinschalige sportstudio en geen budgetsportschool. Er is een sterke binding met onze leden. We twijfelden of we het abonnementsgeld wel of niet gingen incasseren bij onze leden. De branchevereniging adviseert om het wel te doen, maar wij hebben besloten om het niet te doen. Sommige leden boden aan om door te betalen. Dat is geweldig natuurlijk, maar voor nu zijn we niet ingegaan op dat aanbod. Stel dat we half mei weer open zouden kunnen, dan incasseren we alleen de helft van het bedrag. Blijven we dicht dan storten we die helft terug, maar klanten kunnen ook kiezen voor een My35’ shirt of een ander artikel uit onze merchandise producten.  We hopen dat we in juni groen licht krijgen en weer open mogen.”

#2 Heb je begrip voor de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid?

“Uiteraard. My35’ staat voor vitaliteit en gezondheid! Het allerbelangrijkste is dat we het virus onder controle krijgen en dat de kwetsbaren beschermd worden. Nu we zien dat de genomen maatregelen resultaat hebben, vinden we wel dat de bedrijven, daar waar mogelijk, hun deuren weer mogen openen zodat de economie weer op gang komt. Ondanks dat we een gezond bedrijf zijn, kunnen ook wij niet maanden gesloten blijven.”

#3 Waar kom je nu wel of niet meer aan toe?

“Ook al kan het niet meer op locatie, we zorgen er wel voor dat onze leden actief kunnen blijven. Samen met onze vestiging  uit Blerick en paaldansstudio Denzz, bieden we nu online lessen aan via Facebook. Het 35 minuten concept blijft hierbij intact. Ook posten we consequent leuke, sportieve updates. Zoals uitdagende challenges, gezonde recepten maar ook hersengymnastiek! Die radars moeten ook blijven draaien.”

“We werken veel samen met regionale bedrijven. In de sportschool hebben we daarvoor een reclamezuil staan, nu plaatsen we de berichten van deze bedrijven op onze Facebookpagina.”

#4 Heb je tips voor andere ondernemers?

“Houd de betrokkenheid met de regio en werk samen. Specifiek in de sportbranche zijn er heel veel aanbieders. Blijf echter bij je concept, of je nu een budget sportschool, 24 uurs sportschool een all-in concept of in ons geval een Milon-club hebt, er zijn genoeg sporters voor elke club, dus werk samen en werk elkaar niet tegen.”

#5 Wat ga je als eerste doen als de maatregelen versoepelen? Op welke versoepeling hoop je het eerste?

“Ik hoop natuurlijk dat we gauw weer open mogen. We zijn er klaar voor. We kunnen aan alle voorwaarden voldoen. Aan de 1,5-meter-regel ontkomen we niet, dat zal wel moeten. En we zullen het anders moeten doen, klanten zullen bijvoorbeeld moeten inchecken en er kunnen maar een beperkt aantal mensen in een uur binnen.”

Wees voorzichtig maar niet panisch, kom uit de kelder en leef!

“Privé zou ik heel blij zijn als ik weer met vrienden een café kan bezoeken. Dat we samen een pintje kunnen drinken en samen terug kunnen kijken op de huidige situatie. Ook verlang ik weer naar een dagje sauna, onze wekelijkse lunch op zaterdag en ook voor mijn schoonheidsspecialiste is er ook weer genoeg werk aan de winkel. Wij hopen onze leden weer spoedig gezond en wel te mogen verwelkomen. Belangrijk is dat we ons aan de gestelde regels houden, maar probeer wel het normale leven zo goed als mogelijk weer op te pakken. Wees voorzichtig maar niet panisch, kom uit de kelder en leef!