KNAPPwerk Architecten

Ondernemen tijdens de coronacrisis: KNAPPwerk Architecten

Het zijn zware tijden voor ondernemers. De coronacrisis gooit veel overhoop. We vroegen genomineerden voor de Robijn award Kelly Kroezen en Nadine Nievergeld van KNAPPwerk Architecten, hoe zij deze nieuwe periode vormgeven…

“Het is heel belangrijk om vragen te blijven stellen. Het nieuwe normaal en daarmee de 1,5-meter-maatschappij is een uitdagend ruimtelijk vraagstuk, want de gebouwde wereld voldoet hier niet aan.”

#1 Hoe dealen jullie als ondernemer met deze crisis?

“Gelukkig loopt de bouw gewoon door. Maar we merken dat er een hoop opdrachten in de zorg en horeca stilliggen. Dat heeft voor hen nu geen prioriteit meer. En dat snappen wij helemaal. Tegelijkertijd zien wij een verschuiving naar particuliere opdrachtgevers, omdat mensen veel thuis zijn en meer ‘wonen’. Voor ons liggen daar nu de mogelijkheden.”

#2 Heb je begrip voor de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid?

“Het is geen kwestie van de maatregelen begrijpen, we moeten ze vooral accepteren. Vooral voor de risicogroep en de druk op de zorg. Maar het is ook van belang dat we vragen blijven stellen; wat voor consequenties heeft dit voor de economie en de maatschappij? Ergens moet er een stip aan de horizon komen, ook al is het onvermijdelijk dat deze stip zich telkens zal verplaatsen. Het is belangrijk dat we als ondernemers een koers bepalen richting die stip op de horizon. Uiteindelijk zal op die manier ook het vertrouwen om te investeren terugkomen. We moeten dus in beweging blijven en de situatie blijven bevragen, doen we dat niet, dan staan we stil.’’

#3 Waar kom je nu wel of niet meer aan toe?

“Een van de dingen is dat we al zijn verhuisd. Dat zou eigenlijk veel later dit jaar gebeuren maar nu hebben we daar tijd voor gemaakt. Verder hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om kritisch te kijken naar onze interne processen en hoe we ze kunnen verbeteren.”

“Wat voor ons een echte uitdaging is, is het ruimtelijke vraagstuk dat de 1,5 meter maatschappij met zich mee brengt. De gebouwde wereld voldoet hier namelijk niet aan. Door het toepassen van creatieve maatwerkoplossingen per situatie, creëren we vernieuwende oplossingen. Ook zoeken we nu bij nieuwe projecten naar meer flexibiliteit om in te kunnen spelen op eventuele veranderende ruimtelijke wensen en eisen.”

“Wat nu niet meer kan zijn fysieke afspraken met opdrachtgevers. We videobellen met onze opdrachtgevers, maar dat is toch heel anders. Tijdens een fysiek gesprek kun je iemand diep in de ogen aankijken: wat wil iemand nou echt? Via een videogesprek gaat dat niet, dat missen we.”

#4 Heb je tips voor andere ondernemers?

“Blijf jezelf constant opnieuw uitvinden. Raak niet in paniek en richt je op nieuwe mogelijkheden. Blijf in je kracht en dicht bij jezelf.”

#5 Wat gaan jullie als eerste doen als de maatregelen versoepelen? 

“Wij werken heel graag buiten de deur. Dat vinden we inspirerend. We hopen daarom dat de musea, culturele instellingen en horeca weer gauw open kunnen. Nu werken we vooral veel thuis en uiteraard op onze nieuwe kantoorlocatie.”

“Privé zijn we er wel weer aan toe om met vrienden en dierbaren bij elkaar te zijn. Oh ja, en we willen weer op reis en de wereld zien!”