Peter Janssen met ontbijtbox

Ondernemen tijdens de coronacrisis: B&B Bie Janssen uit Elsloo

Het zijn zware tijden voor ondernemers. De coronacrisis gooit een hoop roet in het eten. Ook voor Bed & Breakfast Bie Janssen, genomineerd voor de Parel Award. Hoe houden zij die roet buiten de deur? 

“We hebben de ontbijtboxen bedacht en willen dat blijven doen. Ook na de crisis!”

#1 Hoe dealen jullie als ondernemer met deze crisis?

“Deze crisis is vervelend, voor ons en iedereen, zowel financieel als emotioneel. Maar wij gaan niet bij de pakken neer zitten. Onze B&B is open voor gasten, maar nu zijn het eigenlijk alleen zakelijke gasten die ons bezoeken.

Uiteraard houden we ons aan alle regels van het RIVM. Met name afstand houden vinden we moeilijk, niet letterlijk maar figuurlijk. Wij zijn hele warme mensen en nodigen gasten graag uit om ’s avonds nog een drankje te doen en maken graag een praatje. Maar dat kan nu niet meer. Dat vinden we lastig, je voelt je bijna ongemakkelijk omdat gastvrijheid in ons DNA zit.

De hoop op een directe stop van de maatregelen hebben we opgegeven. Mensen moeten binnen blijven. We hadden veel gasten die zouden komen voor feesten en evenementen, maar aangezien deze allemaal zijn afgelast, zien we een flinke leegloop. De ene na de andere boeking is geannuleerd. Dus we hopen op een versoepeling van de maatregelen. Wij zijn op 1 juli vorig jaar begonnen en willen onze droom nu niet zien vervliegen.

Om inkomsten te blijven houden, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Dat vonden we al gauw in het leveren van ontbijtjes aan huis! We brengen nu ontbijtboxen rond. Het is heel bewerkelijk, maar erg leuk om te doen. Daarnaast zet het ons op de kaart en is het goed voor onze naamsbekendheid. Laatst brachten wij een meneer een ontbijtje en de tranen stonden hem in de ogen. Hij had al weken niemand gezien en toen kreeg hij dit als verrassing van zijn nichtje. Tussen ons gezegd: wij schieten dan ook vol. Ook hebben wij een bestelling ontvangen van Gepla BV in Elsloo om al hun medewerkers als verrassing een ontbijtje te bezorgen.

Voor Moederdag hebben we een speciale moederdagbox samengesteld. In samenwerking met een bloemiste (El Arte Flores) en een schoonheidsspecialiste (Unique by Anique), kunnen klanten het ontbijtje uitbreiden met een mooi boeket en een goodiebag. Dat liep zo’n storm dat we geen nieuwe bestellingen meer kunnen aannemen. Uiteraard werken wij ook al aan een vaderdagbox. Dus hou onze facebookpagina in de gaten!”

#2 Heb je begrip voor de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid?

“Absoluut. Ik erger mij aan mensen die massaal de regels aan hun laars lappen. Dat is vragen om een tweede golf met besmettingen. Met als gevolg dat heel wat ondernemers het zeker niet gaan redden en dan zitten we met een nog groter probleem. Ik zie dat veel ondernemers er nu het beste van maken en zoeken naar alternatieven.”

#3 Waar kom je nu wel of niet meer aan toe?

“We komen nu toe aan de dingen die zijn blijven liggen, zoals het verder opknappen van de tuin en de oprit schoonspuiten. Ook kunnen we nu een aantal extra kamers schilderen. En uiteraard de ontbijtboxen verzorgen. Daar gaat veel tijd in zitten. We moeten de spullen ervoor inkopen en de boxen samenstellen. Eerst werkten we met ontbijtmanden gevuld met echt servies en bestek. Maar dat was heel bewerkelijk want deze moesten we ook weer ophalen. Met deze boxen gaat het nu prima!”

#4 Heb je tips voor andere ondernemers?

“Ga niet bij de pakken neer zitten en ga door. Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Kijk, wij zijn geen ster in het koken van avondeten, maar wel in het maken van een ontbijt! Binnen twee dagen hadden we dat opgezet. Zoek naar iets dat bij jou past en waar je iets extra’s mee kunt verdienen. Nu we de ontbijtboxen hebben bedacht, willen we dat blijven doen. Ook na de crisis!”

#5 Wat ga je als eerste doen als de maatregelen versoepelen? Op welke versoepeling hoop je het eerste?

“Als ondernemer hoop ik dat de horeca weer open gaat. Dat trekt voor ons klanten aan. Zelf wil ik graag weer naar vrienden kunnen. Dat contact mis ik. We missen het bijpraten met een biertje of wijntje erbij. Nu realiseren wij ons, dat wij daar toch meer tijd voor moeten maken ook al is het met een eigen zaak vaak druk. Deze tijd zorgt voor een stukje bewustwording. Je realiseert je nu pas wat echt belangrijk is.”